Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje ogromnego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film