Współcześnie koncentrujemy się na tym, co jemy – wybieramy produkty coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne produkty. Z tego powodu coraz częściej także wypatruje się wymienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje całkiem odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem albo kaszą. Mają one równie wiele produktów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je znacznie lepiej. Imponującym przykładem właściwego towary jest kasza jaglana, jaka kiedyś gościła na stołach niezwykle niejednokrotnie a dzisiaj niestety została zapomniana.

sałatka z kaszą jaglaną i łososiem

Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej właśnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to pytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to totalnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej niż stereotypową, słynną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje nieco więcej czasu lecz jest tego warte, ponieważ wrażenia smakowe są naprawdę fajne. Czemu jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj wiele pozytywnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt albo trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest niesłychanie odpowiednim źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, ale nie tylko, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, jakie bardzo poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo idealnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest bardzo bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To imponujący sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezmiernie odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, w następstwie tego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna niesłychanie smakować. Zawiera także krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany właśnie dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.