włoskie dania z makaronem

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

włoskie dania z makaronem   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – de facto warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.

Comments are closed.