Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne i nie jest drogie. Oczywiście najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi konsumenci degustują mniej znane potrawy – risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z różnych zakątków Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad w klimacie włoskim bez wyjątku powinien obejmować również aperitiff. Kieliszek alkoholu to we Włoszech reguła. Pasta czyli makarony Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna mieć bogatą kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film